Перейти к публикации
Форум города Балта | Одесская область

Як правильно діяти, якщо хтось раптово почав задихатися після удару?

Рекомендованные сообщения

Колись був випадок, коли мій знайомий впав з велосипеда і сильно вдарився грудьми об кермо. Спочатку виглядало, що все нормально, але хвилин через 10 він почав важко дихати і хапатися за груди. Ми реально не знали, що робити, і просто викликали швидку, але потім подумав — а якби ситуація була ще серйознішою?

До речі, я теж стикався з таким. У знайомого після удару в груди за кілька хвилин почалася сильна задишка, аж посиніла шкіра. Лікар потім казав, що це міг бути пневмоторакс — стан, який без швидкої допомоги може закінчитися дуже погано.

Я читав, що в таких випадках головне — не панікувати і не намагатися укладати людину горизонтально. Найкраще посадити її в напівсидяче положення, щоб полегшити дихання, забезпечити свіже повітря та викликати швидку. До речі, тут є непогана стаття про травми грудної клітки, де все це детально розписано: ATLS Розділ 4: Травма грудної клітки ось https://gmka.org/uk/articles/atls-rozdil-4-travma-grudnoyi-klitky/ — раджу глянути, може стати в пригоді.

Отож, після того випадку я серйозно задумався про курси першої допомоги. Виявляється, є стільки нюансів, про які ми навіть не здогадуємося! Краще бути готовим, бо ніколи не знаєш, коли ці знання можуть врятувати життя.

Та отож! Я тепер завжди в таких ситуаціях одразу дію за принципом: посадити, забезпечити повітря і викликати лікарів. А ще постійно нагадую знайомим, що краще даремно викликати швидку, ніж потім шкодувати.